Bløde værdier fik betydning for valget af entreprenør til Aalborg-fakultet

26. november 2019


Vejdirektoratet har offentliggjort, at vi skal udføre hovedentreprisen på det sundhedsfaglige fakultet i Aalborg. Udbuddet blev afgjort via et to-kuvert-system, hvor bygherren først gav karakter på de bløde parametre i tilbuddet, inden de så de givne priser. Og det er en meget fornuftig udbudsform, hvis man spørger vores sektionsdirektør Carsten Nielsen.

Vil du vide mere?
kontakt os

Bløde værdier som kvalitetssikring, organisation og proces har betydning for, om et bygge- eller anlægsprojekt bliver en succes eller ej. Derfor skal entreprenører også normalt beskrive deres kompetencer på disse områder, når de sender et tilbud afsted på et projekt. Hvordan kriterierne indgår i bedømmelsen i samspil med prisen, varierer dog betydeligt fra udbud til udbud. 

- I et klassisk et-kuvert-system, som vi kender både fra offentlige og private udbud, åbner bygherren det økonomiske tilbud samt redegørelsen for de bløde værdier i én samlet pakke. Alt andet lige betyder denne fremgangsmåde, at økonomien ofte vil ligge i baghovedet på bedømmeren og kan skygge for de bløde værdier, som jo også spiller en betydelig rolle for et vellykket projekt, siger vores sektionsdirektør Carsten Nielsen, og uddyber, at entreprisen på det sundhedsfaglige fakultet blev afgjort via to-kuvert-system. 
 
100 procent fokus på løsningerne, før økonomien kommer i spil

- Vi har til AAU SUND-entreprisen valgt udbudsformen konkurrencepræget dialog for at få markedets input til et stærkt udbudsmateriale. To-kuvert-systemet giver os mulighed for at vurdere entreprenørernes tilgang til de kvalitative parametre og bedømme de valgte metoder uden her at tænke i økonomi. Det betyder, at vi kan fokusere 100 procent på løsningerne og vurdere, hvordan de honorerer vores krav, før vi kigger på økonomien,” siger Lasse Rud Pedersen, projektleder i Vejdirektoratet. 

Et stærkt projekthold spillede positivt ind

På udbuddet omkring det sundhedsfaglige fakultet i Aalborg var det ene bløde parameter kvalitetssikring, og det andet var organisation og proces. De enkelte tilbud blev tildelt en karakter baseret på, hvor godt deres tilbud var på hvert af disse parametre. Afhængig af karaktererne modtog entreprenørerne så en økonomisk bonus i kroner, der skulle trækkes fra det endelige tilbud, når udbuddet blev afgjort. 

- Vi tror på, at både bygherre og entreprenør får et bedre resultat, når de bløde værdier bliver bedømt selvstændigt, inden kuverterne med priser bliver åbnet. I dette tilbud har vi udvalgt et stærkt projektteam, som har arbejdet tæt sammen før, til at udføre byggeopgaven, og de har et stærkt bagland i vores andre afdelinger. Det beskrev vi i afsnittet omkring organisation, og det blev vi belønnet for med en god bedømmelse, som faktisk var afgørende for, at vi vandt udbuddet. Nu gik resultatet vores vej denne gang på baggrund af de bløde parametre, og en anden gang vil det måske gå imod os, men uanset udfaldet synes vi, at det er en meget fornuftig og reel måde, som Vejdirektoratet gør det på, siger Carsten Nielsen. 

Skal stå klar i 2022

Vi indleder byggepladsindretningen allerede i december i år, og det nye fakultet skal stå færdigt i slutningen af 2022.    

Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MT Højgaard Holdings website