Spring til hovedindhold
01.07.2025

25-års fødselsdag: Øresund skabte bro mellem Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz

Henrik Lyngkjær og Jan Graabek var hver især med til at opføre Øresundsbroen. Her 25 år senere giver de et indblik i arbejderne, hvor de løb ind i forbløffende få udfordringer, hvis vi da lige ser bort fra en enkelt pylonstøbning.

Øresund MT Højgaard Danmark

Tidsmæssig, økonomisk og faglig succes

Vores fagchef Jan Graabek har ikke behov for at tale sig selv op. Faktisk tværtimod, for når talen falder på Øresundsforbindelsen, som i dag fejrer 25 års-jubilæum, kalder han sig selv en slags “servicemedarbejder som fik ekstra arbejde, hver gang der gik noget galt på forbindelsen”. Det var dog ikke meget, der gik galt på Øresundsbroen, når vi tager opgavens størrelse i betragtning. 

25 år efter indvielsen, er Jan og Henrik Lyngkjær sat i stævne for at fortælle om arbejdet med at opføre den 15,9 kilometer lange forbindelse mellem Danmark og Sverige.

Da vi startede arbejderne i 1995, arbejdede Henrik for Højgaard & Schultz, og Jan for Monberg & Thorsen. Sammen med Skanska og Hochtief indgik de to virksomheder i Sundlink Contractors, der arbejdede på den otte kilometer lange Øresundsbro fra Sverige til Peberholmen. Overordnet fremhæver de begge projektet som noget af det største i deres karrierer: 

“Broen er jo flot, og så gik det grundlæggende godt både tidsmæssigt, økonomisk og for mit eget vedkommende også fagligt. For mig står broen nok øverst på listen over projekter, jeg har været del af gennem tiden”, siger Jan, inden Henrik stemmer i: 

“Vi kom med en del erfaring fra Storebælt til et Øresundsprojekt med velkendte løsninger. Vores bygherre var samarbejdsorienteret, og vi fik mulighed for at lære meget af vores partnere, særligt Skanska, som var gode til overordnet projektledelse og styring. Samtidig evnede de at skabe en fornuftig relation til bygherren, ikke mindst i forhold til konflikthåndtering og konflikter”. 

På billedet herunder kan du se Henrik til venstre og Jan til højre foran broen, som de selv har så stor andel i. 

 

Øresund 25 år
Henrik (tv.) og Jan har masser af gode minder fra Øresundsarbejderne

Understøtningstårne til vands og til lands

Højgaard & Schultz´ rolle i konsortiet handlede om betonarbejderne, hvor Monberg & Thorsen koncentrerede sig om montagen af skråstagsbroen og brodragerne. Flere af de erfaringer virksomhederne gjorde sig, kunne vi tage med til andre projekter. 

Ikke mindst brugen af understøtningstårne, der kunne bære broelementerne, til de blev sat sammen og var selvbærende. Henrik fortæller, at vi brugte netop den teknik på arbejdet med DR´s koncerthus.

Voldsomt vejr udsatte støbning

På den svenske landside støbte vi de store bropiller, som senere blev understøttet og monteret med hjælp frakæmpekranen Svanen ude i sundet. 

Det var jo velkendte løsninger og processer, som vi havde prøvet på Storebælt, og så var det endda lidt enklere i Øresund”, forklarer Henrik, som dog også uddyber, at understøbningen af den ene pylonsænkekasse skabte besvær: 

“Da vi sejlede betonen ud til sænkekassen, blæste det op. Bundpladen vi skulle understøbe, var 35 gange 37 meter, og vi støbte i blinde under bundpladen. Vejret blev så voldsomt, at vi måtte indstille støbningen, inden vi var helt færdige. Derefter fulgte et langt forløb med at afdække, hvad der var støbt ud, og hvor der manglede at blive støbt. Det tog måske op til et år at få udbedret, og vi måtte bore huller ned igennem bundpladen for at finde ud af, hvor der manglede støbning.”

Øresund 25 år

Arven lever videre

Arbejdet med Øresundsforbindelsen blev indledt i 1995, og fem år senere, i 2000, blev broen taget i brug. 

Året efter fusionerede Monberg & Thorsen med Højgaard & Schultz og blev til MT Højgaard. Derfor er det nærliggende at spørge, om Øresundsarbejderne også spillede en hovedrolle i fusionen. Det er de to ingeniører dog ikke meget for at svare på: 

“Nej, det vil jo være rene gisninger”, siger Henrik, som dog gerne vil gå så langt som til at sige, at “vi allerede kendte hinanden godt, og samarbejdet mellem parterne fungerede rigtig fint”

Efter 20 år med nedgang i anlægsopgaverne er MT Højgaard Danmark de sidste par år for alvor begyndt at melde sig ind i segmentet igen, og det mærker Jan og Henrik også. Henrik er i dag projektdirektør på Valby Skybrudstunnel, og Jan er fagchef og har sin daglige gang på Nordhavnstunnelen. 

Arven fra vores anlægsfortid lever videre i bedste velgående.