Spring til hovedindhold
14.05.2025

90 år i dag: Monberg & Thorsen tog fusen på alle, og vandt Lillebæltsarbejderne med genialt forslag

Ingen regnede med Monberg & Thorsen i 1928, da de to entrepriser på Lillebæltsbroen skulle uddeles. Men de to "grønne" ingeniører tog fusen på konkurrenterne med genialt funderingsforslag.

Tog fusen på entreprenørbranchen

Den 14. maj 1935 blev Lillebæltsbroen indviet. I den første togvogn over broen, sad Monberg og Thorsens familier side om side med kongefamilien. Ingen regnede med, at de to unge ingeniører Axel Monberg & Ejnar Thorsen skulle vinde opgaven, men det var de ligeglade med. De tog nemlig fusen på hele branchen, og vandt Lillebæltsarbejderne med et genialt forslag. 

Her kan du læse, hvordan Monberg & Thorsen vandt, og udførte, arbejderne på den første Lillebæltsbro. Historien er indsamlet og fortalt af Sven Stigø og stammer fra bogen Mellem Linierne, der handler om entreprenørerne Monberg & Thorsen. 

Lillebæltsforbindelsen

Vandtæt Lillebælts-ler

Ved udgangen af 1928 skulle det afgøres, hvilken entreprenør der skal udføre Lillebæltsbroen. Ind kommer der 16 tilbud på landfagene, syv på strømpillerne og ni på ståloverbygningen.

Monberg & Thorsen har allieret sig med Axel Monbergs bekendte fra studietiden i Tyskland, entreprenørfirmaet Grün & Bilfinger, som er internationale eksperter i fundering. Sammen får de en fremragende idé, udsprunget af den allerede foreliggende viden om lerets beskaffenhed i Lillebælt. Leret hedder tertiærler. Det er vanskeligt at ramme pæle i, og – hvad der er meget afgørende - fuldstændig vandtæt. 

Chok over “grønne ingeniører”

Man ved ikke med bestemthed, hvem der ved disse begejstrede ingeniørers første møder, tænkte hvad, og hvem der kom med hvilke forslag. De har i hvert fald alle vidst, at det både er tidsrøvende, kostbart og farligt at arbejde under stort tryk. Formentlig har en af dem – og det kan meget vel være den altid opfindsomme ingeniør Axel Efsen – sagt: 

“Hvad nu, om man konstruerede en sænkekasse, hvis siders kant nøje følger havbundens ujævnheder, så kassen kan afsættes lodret og skære sig ned i leret ved sin egen vægt. Derved danner den under sig et vand- og lufttæt rum. Et voila! Man bryder gennem dobbeltbunden, pumper rummet tomt for vand og kan vandre ned og foretage den videre fundering ved almindeligt atmosfærisk tryk!”

Monberg & Thorsens og Grün & Bilfingers er indlysende rigtigt. Konsortiets bud er på 18,3 millioner kroner og ligger 1,5 millioner under nærmest følgende bud. Det koster mindre og er tidsbesparende, da der nu kan arbejdes helt uden begrænsninger i treholdsdrift. Resultatet er, at DSB til alle andre entreprenørers bestyrtelse ved udgangen af 1928 overlader bygningen af Lillebæltsbroen til et kun ti år gammelt firma med to grønne ingeniører som ledere. 

Arbejdstegninger fra planlægningen af sænkekasserne
Lillebæltsforbindelsen

Bliver vi til grin?

Det særligt geniale ved Monberg & Thorsens og Grün & Bilfingers forslag er, at bygge sænkekasserne med selvskærende rør, der trækkes ud på Lillebælt og trykker sig ned i havbunden og tætner sådan, at der senere kan arbejdes inde i kassen under almindeligt atmosfærisk tryk. I den indtil 18 meter høje kasses sider, indstøbes en tætsiddende række stålrør med diameter på omkring en meter. Rørvæggen er formet efter havbunden på dét sted, hvor kassen endeligt skal stå. 

Fra 1928 til 1931 går der utallige beregninger og eksperimenter forud, for at operationen skal lykkes. Men én ting er eksperimenter. Et andet er realiteterne ude på det strømfyldte og lunefulde Lillebælt. Selv så rolig og koldblodig en mand som Ejnar Thorsen, der har det fulde og tunge ansvar for byggeriet, er synligt præget af det altafgørende spørgsmål, som snart skal afgøres: 

Holder vores beregninger og teorier? Eller bliver vi til grin over det danske land?

Sænkekassen søsættes

Et mægtigt skumsprøjt over Lillebælt

Teorien skal stå sin første praktiske prøve i april 1931. Her er den første enorme sænkekasse, af jernbeton og med stålrør på siderne, klar til at blive søsat. 

Sænkekassen manøvreres langsomt ud i vandet, hvor den rejser en mægtig mur af skumsprøjt foran sig og til siderne. Den bliver hurtigt taget af den nordgående strøm, så de to dampere der skal manøvrere den ud på dybere vand, ikke kan holde den, og den flyder mange kilometer nordpå med damperne i hælene. 

Først da en tredje damper kommer til, får de styr på den 6.000 tons tunge sænkekasse, og trækker den tilbage og indad mod land, hvor den bliver lagt på grund, indtil den senere skal trækkes ud, og sænkes i dybet. Så langt så godt.

Damper og sænkekasse

Klokken 23 lyder en brølen

Den 18. maj skal det endelige slag stå, hvor Monberg & Thorsen og alle skeptikerne skal erfare, om sænkekasserne nu også går til bunds som planlagt. 

Den første sænkekasse slæbes ud på dybt vand, og bliver vendt ved hjælp af ballastforskydning. Halv otte om aftenen åbnes bundventilerne på den flydende kasse. Uendelig langsomt tager sænkekassen vand ind og lægger sig over på siden. 

Time går efter time, men lige omkring klokken 23 lyder en brølen, som når der åbnes for et par sluseporte. Vandet trænger ovenfra ind i rørene. Det ser ud, som om sænkekassen gik helt til bunds, men lidt efter kom den op igen som en raket og lagde sig derefter stille ned. 

Arbejdere fra sænkekasserne

Vi svedte – og betonen svedte

Da det havde vist sig, at de selvskærende sænkekasser fungerede i praksis, var det arbejdsmændenes tid til at komme i aktion. På bunden af Lillebælt gravede og støbte de beton ud i treholdsskift. 

I starten af 1930´erne var den overenskomstmæssige timeløn 126 øre. Men mandskabet i kasserne fik 160 ører, hvilket gjorde arbejdet attraktivt. Det var dog også nødvendigt, for arbejdet var hårdt og ofte ubehageligt. Arbejdsmand Gunnar Andersen fortæller om tiden i Lillebælt: 

“Jeg vil regne med, der var 30-35 grader varmt i sænkekasserne. Det kunne endda gå med at grave ud, men dengang vi støbte, var det slemt. Næste dag vi kom, svedte betonen, og det er en sødlig lugt, den har. Alt smagte sødt, vi kunne næsten ikke få mad i os. Kaffe smagte ad Pommern til. Ikke engang en bajer smagte godt.”

Over Lillebælts overflade var det helt andre kompetencer, der skulle i brug. Af hensyn til skibsfarten blev broens overbygning udført via udkragning til begge sider fra pillens top, idet man hele tiden sørgede for at være i ligevægt. Arbejdet begyndte med, at etablere en skrå afstivning, der dels bærer, dels forhindrer brostykket i at vippe eller svinge. For almindelige mennesker ser det både voveligt og halsbrækkende ud at bygge bro på så “nonchalant” en måde, men ingeniørernes standardsvar er som altid: “Det er kun et spørgsmål om beregning”

Ståloverbygning på Lillebæltsbroen

Vil komme os til gode verden rundt

I maj 1935 stod broen klar til indvielse. Kun syv år før var Monberg & Thorsen stadig en lille spiller i den danske anlægsbranche. Nu var de landets mest berømmede broentreprenør. 

Men eventyret om Monberg & Thorsen var kun lige startet, og lever videre her 90 år senere. 

Den 13. Maj 1935, dagen før indvielsen af Lillebæltsbroen, blev Axel Monberg interviewet, og gav et forvarsel om en større fremtid: 

“Det er med nogen vemod, at vi nu slutter arbejdet af ved Lillebælt. Det føles lidt tomt i øjeblikket, men vi har gjort mange erfaringer, som jeg håber vil komme os til gode ved andre store opgaver rundt om i verden.”

Det håb skulle vise sig velbegrundet.