Vandtæt Lillebælts-ler
Ved udgangen af 1928 skulle det afgøres, hvilken entreprenør der skal udføre Lillebæltsbroen. Ind kommer der 16 tilbud på landfagene, syv på strømpillerne og ni på ståloverbygningen.
Monberg & Thorsen har allieret sig med Axel Monbergs bekendte fra studietiden i Tyskland, entreprenørfirmaet Grün & Bilfinger, som er internationale eksperter i fundering. Sammen får de en fremragende idé, udsprunget af den allerede foreliggende viden om lerets beskaffenhed i Lillebælt. Leret hedder tertiærler. Det er vanskeligt at ramme pæle i, og – hvad der er meget afgørende - fuldstændig vandtæt.
Chok over “grønne ingeniører”
Man ved ikke med bestemthed, hvem der ved disse begejstrede ingeniørers første møder, tænkte hvad, og hvem der kom med hvilke forslag. De har i hvert fald alle vidst, at det både er tidsrøvende, kostbart og farligt at arbejde under stort tryk. Formentlig har en af dem – og det kan meget vel være den altid opfindsomme ingeniør Axel Efsen – sagt:
“Hvad nu, om man konstruerede en sænkekasse, hvis siders kant nøje følger havbundens ujævnheder, så kassen kan afsættes lodret og skære sig ned i leret ved sin egen vægt. Derved danner den under sig et vand- og lufttæt rum. Et voila! Man bryder gennem dobbeltbunden, pumper rummet tomt for vand og kan vandre ned og foretage den videre fundering ved almindeligt atmosfærisk tryk!”
Monberg & Thorsens og Grün & Bilfingers er indlysende rigtigt. Konsortiets bud er på 18,3 millioner kroner og ligger 1,5 millioner under nærmest følgende bud. Det koster mindre og er tidsbesparende, da der nu kan arbejdes helt uden begrænsninger i treholdsdrift. Resultatet er, at DSB til alle andre entreprenørers bestyrtelse ved udgangen af 1928 overlader bygningen af Lillebæltsbroen til et kun ti år gammelt firma med to grønne ingeniører som ledere.