MT Højgaard Danmark skal stå for fremtidssikring af havnen i Rønne

6. maj 2021


MT Højgaard Danmark har vundet anden etape af udvidelsen af Rønne Havn. Opgaven, der er en af de største aktuelle vandbygningsopgaver i Danmark, har en entreprisesum på ca. 300 mio. kr.

Vil du vide mere?
Kontakt os

MT Højgaard Danmark har indgået en kontrakt med Rønne Havn A/S om en udvidelse af ydermolen i industrihavnen i Rønne med 450 meter. Totalentreprisen har en forventet entreprisesum på ca. 300 mio. kroner.

”Det er en fantastisk spændende opgave og den største vandbyggeopgave for MT Højgaard Danmark i mange år. Vi er stolte over at være med til at fremtidssikre Bornholms vigtigste havn,” siger Jimmy Laursen, der er afdelingsdirektør i Vandbygning, MT Højgaard Danmark.

Ekstra kajplads og 450 meter forlængelse af ydermole

Udvidelsen af Rønne Havn er anden etape af havnens masterplan, som skal forberede Rønne Havn A/S til de øgede krav, der stilles fra havnens kunder. Med udbygningen får havnen i Rønne ekstra kajplads og areal til montering af store havmøller, og samtidig vil den sydlige bølgebryder blive forlænget med 450 meter. Vanddybden i havnebassinet bliver 11 meter, som også er dybden i resten af erhvervshavnen.

- Vi er glade for, at vi nu kan fortsætte den næste etape af havneudvidelsen i forhold til vores masterplan. Udvidelsen giver os yderligere 450 meter solid ydermole, og vi har samtidig en option på at få bygget yderligere 300 meter tunglastskaj, siger Thomas Bendtsen, adm. direktør hos Rønne Havn A/S.

De første skidt i fremtidssikringen begynder i løbet af maj. Den nye del af molen og de 300 meter kaj forventes at stå færdigt i november 2022.

Rambøll er rådgiver på projektet, og finske Wasa Dredging skal stå for uddybningen af havnen.

Særlige vejrforhold og lokale sten

I anlægsarbejdet skal MT Højgaard Danmark tage hensyn til de særlige vejrforhold, der gør sig gældende i området. Selvom Bornholm kaldes solskinsøen, er der sammenlignet med mange andre steder i Danmark oftere kraftig vind og store bølger. Vejrforholdene i Rønne Havn kan sammenlignes med de allermest udsatte steder på den jyske vestkyst. Det betyder, at der blandt andet skal bruges meget store sten til den nye mole.

”Vi skal bruge 500.000 ton sten og kommer til at håndtere sten på op til 30 ton. Det svarer til en sten på størrelse med et lille børneværelse, så de skal transpores til stedet på lastbiler en eller to ad gangen. Det er altså tungt arbejde, der skal udføres, som kræver noget helt særligt udstyr. Vores gravemaskiner er større end 200 ton,” siger projektchef Dan Locht fra MT Højgaard Danmark.

Til gengæld glæder han sig over, at MT Højgaard Danmark på Bornholm – som det eneste sted i landet – har mulighed for at bruge lokale stenmaterialer.

”Vi vil rigtig gerne sikre den lokale forankring af projektet, og har blandt andet indgået aftaler med en række bornholmske stenbrud om at levere størstedelen af stenene til projektet i stedet for at få leveret fra Norge og Sverige, som man normalt gør. Det er vi rigtig glade for, fordi det både mindsker miljøpåvirkning i forbindelse med transport og sikrer ekstra lokal beskæftigelse,” siger Dan Locht. 

Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MT Højgaard Holdings website