Fremtidens havmølleparker bliver billigere at etablere

3. september 2013


Forbedret teknologi kombineret med solid erfaring gør MT Højgaard i stand til at levere og installere fremtidige havmøllefundamenter mere effektivt. Det vil medvirke til at gøre energi fra havvindmøller mere rentabelt i fremtiden.

Vil du vide mere?
kontakt os

Anholt havmøllepark indvies

Den 4. september bliver Danmarks største havmøllepark i havet ud for Anholt officielt indviet. Det er godt og vel et år efter, at MT Højgaard færdiggjorde installationen af de 111 fundamenter til møllerne.

I takt med at havmølleparker rykker på dybere vand, vil udgifterne til fundamenterne udgøre en stadig større del af etableringsomkostningerne, og derfor arbejder MT Højgaard sammen med andre aktører i branchen på at finde løsninger, der kan optimere processen og reducere omkostningerne.

─ Anholt-projektet har været komplekst og udfordrende, og undervejs har vi skærpet vores evne til at reducere installationstiden og dermed omkostningerne. Blandt andet ved at optimere vores leverancekæde og ved at foretage små justeringer af metoden til at installere fundamenterne undervejs, siger Kim Andersen, Offshore Director i MT Højgaard.

Fundamenter installeret på 18 måneder

Det tog blot 18 måneder fra kontrakten blev indgået, til fundamenterne var installeret, og netop hastighed var kendetegnende for projektet.

─ Hele forløbet har været hurtigt og effektivt. Vi mobiliserede installationsfartøjet før tid, vi installerede den første monopæl før tid, og vi har været i stand til at opretholde en højere installationshastighed end planlagt og dermed leveret i forhold til en stram tidsplan, siger Kim Andersen.

Stort potentiale for havmølleparker i fremtiden

Anholt Havmøllepark er den tolvte havmøllepark, hvor MT Højgaard har installeret fundamenterne, og virksomheden er blandt de førende og mest erfarne i verden på dette område. Den erfaring kan blive vigtig for fremtidens bæredygtige energiforsyning.

─ Potentialet for havmølleparker er enormt, men det skal også kunne betale sig at etablere dem ud fra et økonomisk synspunkt. Vi har nu udviklet teknologien, så både design- og installationsfasen af fundamenterne er blevet mere effektiv, og det vil være med til at holde etableringsomkostningerne nede, også når havmølleparkerne skal etableres på dybere vand, siger Kim Andersen.

Fakta om Anholt Havmøllepark 

MT Højgaard har leveret og installeret 111 fundamenter bestående af typen monopæle. Oven på monopælene er der monteret overgangsstykker, hvorpå der efterfølgende er monteret Siemens 3.6 MW turbiner.  Monopælene har en diameter på omkring 5 meter, en længde på ca. 50 meter og en vægt på op til 460 tons.

Anholt Havmøllepark bliver drevet af DONG Energy, og med udgangen af 2013 forventes det, at havmølleparken vil levere strøm til 400.000 husstande svarende til ca. 4 % af Danmarks årlige forbrug.

Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MT Højgaard Holdings website