Ny skole viser fordelene ved offentligt-privat byggeri

20. marts 2013


Nordstjerneskolen i Frederikshavn blev indviet i denne uge af undervisningsminister Christine Antorini. Skolen er opført i Offentligt-Privat Samarbejde, hvor et team bestående af DEAS og MT Højgaard har opført skolen og skal stå for drift og vedligeholdelse i 25 år.

Vil du vide mere?
kontakt os

Lutter lovord, hurraråb og børnesang prægede den officielle indvielse af Nordstjer-neskolen i Frederikshavn mandag den 11. marts. Undervisningsminister Christine Antorini var inviteret som hovedtaler til indvielsen, og ministeren afslørede, at den megen positive omtale af Nordstjerneskolen har fyldt meget blandt de skolehistorier, hun dagligt modtager på sin computer.

- Jeg skal love for, at der har stået meget om jeres skole og om, hvor stolte I er af den, sagde undervisningsministeren blandt andet.

Et dygtigt og godt arbejde

Skolen er opført i Offentligt-Privat Samarbejde (OPS) af Team OPS bestående af DEAS og MT Højgaard, der siden 2005 har deltaget i de fleste OPP-projekter og i dag er markedsledende på området. DEAS og MT Højgaard er medejer af fire OPP-projekter og et OPS-projekt. Team OPS skal stå for drift og vedligeholdelse i 25 år.

Skolen er opført for Frederikshavn Kommune, og som repræsentant for bygherren var borgmester Lars Møller meget klar i sin vurdering af det smukke og spændende, stjerneformede byggeri, hvor eleverne fra tre skoler er samlet under samme tag. Han udtrykte stor beundring for samarbejdet med MT Højgaard og DEAS og den omstændighed, at det kun tog 16 måneder fra første spadestik, til skolen kunne tages i brug i begyndelsen af januar.

- Et dygtigt og godt arbejde. Tusind tak til alle for en imponerende indsats, sagde borgmester Lars Møller.

MT Højgaard - fokus på processen

Senior projektchef Jens Jørn Christensen var blandt deltagerne fra MT Højgaard, der modtog den megen ros for byggeprocessen, arbejdet og overholdelsen af tidsplanen.

- Vi har da også haft stort fokus på processen og på de behov, der har været fra poli-tikerne og lærerne. Vi har nu også arbejdet sammen med DEAS på en del OPP-projekter, og da det ligger i samarbejdsmodellen, at vi selv skal stå for driften i man-ge år, har vi et smidigt og tillidsfuldt samarbejde, hvor der er enighed om at vælge løsninger i den bedste kvalitet. Det giver både en god proces og et godt resultat, siger Jens Jørn Christensen.

Dermed er Nordstjerneskolen som OPS-projekt blevet endnu et godt eksempel på styrken i offentligt-privat samarbejde.

DEAS - vicevært de næste 25 år

Direktør i DEAS, Bo Heide-Ottosen, henvendte sig ved indvielsen direkte til elever og lærere og mindede dem om, at han i overført betydning er deres vicevært de næste 25 år, hvor driftsaftalen løber.

- I har fået de mest moderne rammer for undervisningen herhjemme, og jeg håber, at alle vil være med til at bevare skolen lige så flot som i dag, hvor vi indvier den. De erfaringer, vi har gjort os med andre skolebyggerier, har medført, at materialevalget gør skolen langtidsholdbar, sagde Bo Heide-Ottosen fra DEAS.

Indretningen er en kombination af betonvægge og lette gipsvægge, som gør det rela-tivt nemt at ændre indretningen, så skolen også kan tilpasses fremtidige læringsmiljøer. Indretningen lægger også op til, at en del af undervisningen kan foregå i fællesområderne, og dermed har frederikshavnerne fået en meget fleksibel skole. Det gælder også på energiområdet, hvor solceller på taget kan producere det, der svarer til det årlige energiforbrug i 20 enfamilieshuse.

Klar til mere OPP

DEAS og MT Højgaard indgik i efteråret en aftale med Sampension, PKA og Pension-Danmark om deltagelse i fremtidige bygningsrelaterede projekter inden for OPP (Offentligt Privat Partnerskab). Aftalen indebærer, at de tre pensionskasser er villige til at investere for op til fem milliarder kroner i bygningsrelaterede OPP-projekter inden for de næste fem år. DEAS og MT Højgaard er i forvejen landets mest erfarne OPP-team, og Nordstjerneskolen i Frederikshavn er den tredje skole, som partnerne har opført og nu også står for driften af.

Fakta

Nordstjerneskolen i Frederikshavn erstatter tre byskoler, som fusionerede ved skole-årets start i august 2012. Det er en firesporet skole fra 0. til 9. klasse inkl. SFO og specialområde. Skolen kan rumme 1.150 elever og 160 ansatte. Skolen er på 14.185 m2 i to plan. Skolen er påført med 750 kvm solcellanlæg. Pre-screenet til sølv efter DGNB bæredygtighedsstandarden og opføres til energiramme 2020.

Skolen er opført og drives efter en OPP model (Offentlig Privat Partnerskab) med kommunalt ejerskab (OPS‐model, Offentlig Privat Samarbejde). OPS kontrakten omfatter: Opførelse, inventar, møbler, drift samt indvendig og udvendig vedligehold i en 25 års kontraktperiode. Team OPS afholder udgifter til basisforbrug.

Frederikshavn Kommune afholder eget forbrug (stikkontakter).

  • Team OPS: MT Højgaard A/S og DEAS A/S 
  • Arkitekt: Arkitema og ArkiNord
  • Ingeniør: Brix & Kamp A/S og MT Højgaard 
  • Kunstnerisk udsmykning: ArtSpot
Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MT Højgaard Holdings website