Lavenergistald fra MT Højgaard vinder Agromek-prisen

27. november 2012


Slagtesvinestald med store energibesparelser og intelligent miljøteknologi har vundet dette års Agromek-pris i kategorien ”Husdyr og svin”.

Vil du vide mere?
kontakt os

MT Højgaards landbrugsdivision har for anden gang vundet en af de betydningsfulde priser på Nordeuropas største landbrugsmesse, Agromek i Herning. Prisen blev offentliggjort på Agromek tirsdag formiddag, og den gives til MT Højgaard for lavenergikonceptet Intellifarm® til slagtesvinestalde. Udmærkelsen betyder meget i branchen, fordi bedømmelseskomiteen hovedsagelig består af landmænd.

Store energibesparelser

Lavenergikonceptet Intellifarm til slagtesvinestalde er resultatet af flere års målrettet udvikling af nye og smartere løsninger på landbrugets miljø- og energiproblemer i kostalde og svinestalde. De dokumenterede effekter af MT Højgaards nyudviklede teknologier er en slagtesvinestald med meget store energibesparelser og miljøforbedringer i forhold til traditionelle staldløsninger:

  • 60 pct. energibesparelser på lys, varme og ventilation
  • Med solceller vil stalden kunne opgraderes til en 0-energistald
  • 75 pct. reduktion af ammoniak-emissionen i stalden og udenfor
  • 50 pct. reduktion af lugt-emissionen i stalden og udenfor
  • Bedre luftskifte – uden træk
  • Bedre staldklima
  • Optimale lysforhold med dagslysindfald

Nyt ventilationsprincip

Kernen i Intellifarm er et nyt ventilationsprincip, hvor naturlig ventilation kombineres med gulvudsug, og det hele styres, reguleres og overvåges via et nyt styresystem. Resultatet bliver en meget nøjagtig ventilation og rigtig gode vækstforhold for slagtesvinene. MT Højgaards koncept med naturlig ventilation og varmegenvinding giver den dokumenterede energibesparelse på 60 pct. i forhold til traditionelle stalde med såkaldt diffus ventilation.

Miljøgevinst for samfundet

Samtidig med energibesparelserne opnår landmanden og det omkringliggende samfund en stor miljøgevinst ved, at det integrerede gulvudsug opsamler størstedelen af ammoniakken og lugtstofferne direkte ved kilden. Effekten i selve stalden er et meget bedre indeklima til gavn for dyrene – og dem, der arbejder der.

Tredje store pris til MT Højgaard

Bygge- og anlægsvirksomhedens landbrugsdivision vandt allerede i 2009 Agromek-prisen for det integrerede luftskiftesystem, der anvendes i både kostalde og svinestalde. I marts 2012 vandt divisionen EU’s danske miljøpris for det samme koncept, og tirsdag kl. 11.30 fik folkene bag de unikke koncepter Agromek-prisen for anden gang - denne gang for Intellifarm.

- Da jeg stod her i 2009 for at modtage Agromek-prisen første gang lovede jeg, at jeg ville komme igen. Derfor er jeg rigtig stolt over, at det igen er lykkedes at vinde en af dansk landbrugs absolutte toppriser her på Agromek. Jeg kommer gerne igen en anden gang.

På rette vej

Divisionsdirektør Hans Jørgen Pedersen siger om prisoverrækkelsen, at en konkurrencedygtig, energi- og miljørigtig fremtid for dansk landbrug blandt andet står og falder med, at landbruget og dets leverandører fornyer sig.

- Vi ser denne pris som endnu et udtryk for, at MT Højgaard har valgt den rigtige vej at gå med en modig satsning på innovative løsninger til landbruget.

Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MT Højgaard Holdings website