Første skridt på det franske offshore-vindmøllemarked er nu en realitet

10. februar 2015


Det franske offshore-vindmøllemarked er nu for alvor skudt i gang med installationen af Fécamp målemast-fundamentet i Den Engelske Kanal. Det er første installation af en ny type fundament, der kan få stor betydning for offshore-vindmølleindustrien.

Vil du vide mere?
kontakt os

MT Højgaard har netop sænket det første Seatower Cranefree® fundament ned på knap 30 meter dybt vand på havbunden af Den Engelske Kanal ud for den franske by Fécamp ved Normandiets kyst. Fundamentet blev sænket ved at lukke havvand ind i ballasttanke på fundamentet. Forinden var havbunden forberedt ved udlægning af et velafrettet stenlag. Forud for installationen transporterede MT Højgaard det 1.760 tons tunge fundament inkl. målemast med slæbebåde fra Le Havre havn til installationsstedet ud på havet cirka 17 kilometer ud for kysten. Installationsmetoden adskiller sig fra traditionelle metoder ved ikke at gøre brug af traditionelt store installationsfartøjer.

- Installationen af målemast-fundamentet er en vigtig milepæl for branchen generelt, da det er nødvendigt at minimere installationsomkostningerne ved havmølleprojekter for at gøre offshore-vindenergi finansielt bæredygtig. Denne type fundament tegner til at være fordelagtig for havmølleparker på større havdybder både omkostningsmæssigt såvel som miljømæssigt, siger Kim R. Andersen, divisionsdirektør i MT Højgaard, Offshore & Stålbroer.

Installationskonceptet kan nedbringe den tid, det tager at opføre havmølleparker. Det skyldes, at fundamenterne trækkes på plads ved hjælp af slæbebåde, hvorefter de sænkes ned på havbunden. Selve konstruktionen giver hurtigere installation, og det samlede installationskoncept gør det muligt at installere inden for et kort vejrvindue, selv når der er høje bølger. Samtidig egner teknikken sig også til fundamenter på større havdybder, hvor fremtidige havmølleparker typisk skal etableres. Potentialet for reduktion af installationsomkostninger er til stede, hvilket har meget stor betydning for havvindmøllers rentabilitet.

- Projektet er interessant, da teknikken bag fundamentet er velkendt, idet det tager afsæt i erfaringer fra olie- og gasindustrien, tunnel- og broindustrien. Men i offshore- vindmølleindustrien er det første gang, at denne type fundament med tilhørende installationskoncept er blevet udført, og det bliver interessant at udnytte erfaringerne fra projektet til fremtidige storskalaprojekter, siger Kim R. Andersen.

Aktører i projektet

Seatower har designet fundamentet, og Eiffage TP har produceret det i Frankrig, mens MT Højgaard har udført installationen. Prototypefundamentet er et led i et udviklingsprojekt i forbindelse med den kommende havmøllepark ”Parc éolien en mer de Fécamp” i Frankrig, der ejes af franske energiselskab EDF Energies Nouvelles, danske DONG Energy og tyske wpd Offshore.  

MT Højgaard installerede fundamenterne til verdens første havmøllepark, Vindeby. Siden 1992 har MT Højgaard leveret mere end 630 fundamenter til 12 havmølleparker, svarende til mere end 2 GW vindenergi.

Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MT Højgaard Holdings website