MT Højgaard får EU’s miljøpris

23. marts 2012


Bygge- og anlægsvirksomheden MT Højgaard får prisen for udviklingen af miljøteknologi til at skifte og rense luften i dét, der er blevet kaldt for verdens bedste stald.

Vil du vide mere?
Kontakt os

Ammoniakdampe, klimagasser og dårlig lugt fra gyllen i stalde er tæt på at være fortid i MT Højgaards staldkoncept, hvor nyudviklet miljøteknologi i dag kan rense luften for en stor del af den uønskede udledning.

Den præmierede og patenterede miljøteknologi får nu også EU’s Miljøpris i Danmark. Prisen tildeles de mest miljøbevidste virksomheder i Europa.

Prisen blev overrakt til MT Højgaard af miljøminister Ida Auken fredag den 23. marts kl 14.00 i Ingeniørhuset på Kalvebod Brygge i København.

Verdens bedste stald

Det er MT Højgaards satsning på markedet for staldbyggerier, der har medført udviklingen af den prisbelønnede miljøteknologi. Da koncernen for fire år siden etablerede landbrugsafdelingen Agri i Viborg skete det med en klar målsætning, siger divisionsdirektør Hans Jørgen Pedersen:

- Vi ønskede ikke bare at bygge en stald, så landmændene fik én mere at vælge imellem. Vi satte os for - i al ubeskedenhed - at udvikle verdens bedste stald med meget mindre udledning og energiforbrug, siger Hans Jørgen Pedersen.

Landbrugsafdelingen fik frie hænder til at udvikle teknologiske løsninger på de miljømæsige udfordringer, som både landbruget og samfundet står med. Det førte til udviklingen af luftskifte- og luftrensesystemet Environment Defender, som allerede i 2009 vandt prisen som årets nyhed på den internationale landbrugsmsesse Agromek i Herning.

Opsamler og renser luften

Environment Defender er en patenteret lufttæppeteknologi, der er indbygget i MT Højgaards løsdriftsstalde til kvæg og svin. Teknologien opsamler ammoniakdampe, klimagasser og lugt direkte fra kilden med en luftstrøm, der trækker hen over gyllens overflade som et tæppe og bagefter renses, inden luften ledes ud af stalden.

Environment Defender fjerner 75 pct. af de skadelige gasser, hvilket er unikt for en åben løsdriftsstald og mere end dobbelt så godt som alternativerne.

Indstilles til hele EU’s Miljøpris

Det er Ingeniørforeningen IDA, der på vegne af Miljøministeriet og EU Kommissionen varetager værtsskabet for EU-prisens danske bedømmelseskomité. Komiteen er sammensat af repræsentanter fra Miljøministeriet, Økonomi- og erhvervsministeriet, Dansk Industri, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Danmarks Naturfredningsforening, Håndværksrådet og Ingeniørforeningen.

Prisen uddeles nationalt i medlemslandene hvert andet år, og vinderen af de forskellige kategorier af EU’s Miljøpris går videre i konkurrencen om at vinde miljøprisen for hele EU.

Fakta

MT Højgaards unikke system til at skifte og rense luften i stalde sikrer:

  • Reduktionen af gasser forbedrer dyrevelfærden og arbejdsmiljøet betydeligt.
  • Teknologien giver færre gener for det omkringliggende miljø og samfund. 
  • Elforbruget er reduceret kraftigt i forhold til traditionel og meget energikrævende ventilation.
Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MT Højgaard Holdings website