Fællesskabsbygninger vinder indpas i danske boligbyggerier

16. november 2017


I MT Højgaards afdeling for projektudvikling tror de på en ny trend i fremtidens boligbyggeri: Beboerne i de nye bebyggelser vil i stigende grad efterspørge fællesskab med de nye naboer, og rum og funktioner der kan danne ramme om et mødested og motivere fællesskab, er på vej frem. MT Højgaard har netop afleveret et fællesskabshus ud over det sædvanlige på boligprojektet Frederikskaj 2 i Københavns Sydhavn.

Vil du vide mere?
Kontakt os

Hvis man spørger Christina Jørgensen, der er direktør for projektudvikling i MT Højgaard, vil man se færre festlokaler i fremtidens stueetager i boligforeningerne. I stedet peger tendensen mod fællesrum, som alle beboerne mere naturligt kan få glæde af i deres dagligdag. 

- Det klassiske festlokale i stueetagen, som man kender det fra ejer- og andelsboligforeninger, vil med stor sandsynlighed blive et mere sjældent syn i fremtiden. Vi oplever, at beboerne i stigende grad efterspørger fællesskabsrum med flere funktioner, som motiverer til fællesskab på mange planer. Det kan eksempelvis være et cykelværksted, et veludrustet redskabsskur, eller badebroer og kajakhotel når det er i nærheden af vandet. 

I starten af måneden afleverede MT Højgaard et såkaldt fælleshus på Frederikskaj i Københavns Sydhavn, hvor virksomheden har opført en boligbebyggelse med syv bygningskroppe med i alt 145 lejligheder. Huset administreres af grundejerforeningen, og alle beboerne har rådighed over det i det daglige.

MT Højgaard har netop afleveret et fællesskabshus ud over det sædvanlige i Københavns Sydhavn.

Fælles faciliteter skal få beboere til at falde i snak med hinanden 

Fælleshuset er bygget ud i vandet og indeholder to gæsteværelser med toilet og bad, som beboerne på Frederikskaj kan leje til overnattende gæster. Huset har et anrettekøkken og en stor terrasse, hvor beboerne kan mødes og spise mad sammen om sommeren. Derudover indeholder huset en samlingssal til 50 personer, og under husets trappe ligger der et kajakhotel til beboerne med havkajakker. Geografisk er huset placeret, så mange af Frederikskajs beboere helt naturligt kommer forbi, når de er på vej til eller fra arbejde. Og det er ikke noget tilfælde. 

- Det giver mening at lægge de fælles faciliteter, så man kan se de aktiviteter, som foregår, når man kommer forbi. Det, som vi håber, vil ske er, at beboerne naturligt gør ophold og måske falder i snak med de andre brugere af huset. Meningen er jo netop at skabe liv og motivere fællesskabet mellem de mange nye familier i området. Godt naboskab betyder større tilknytning, større ejerskab og mindre udskiftning.

Udover Frederikskaj har MT Højgaard også været med til at skabe en lignende fællesskabsbygning på projektet Kilehusene i Roskilde. Her har virksomheden opført et simpelt redskabsrum, men har indrettet det med maskiner og redskaber, således at beboerne ikke hver især skal have egen plæneklipper og trillebør stående i sit skur.

- Det er sund fornuft i forhold til både ressourcer og deleøkonomi, og så styrker det fællesskabet, slutter Christina Jørgensen.

På Frederikskaj har MT Højgaard opført en boligbebyggelse med syv bygningskroppe med i alt 145 lejligheder.

Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MT Højgaard Holdings website