– Vi forventer, at fundamenttypen i kombination med installationsmetoden kan blive en game changer, der kan føre til markante installationsbesparelser, siger Kim R. Andersen, Direktør i MT Højgaard, Offshore & Stålbro division.
Vil du vide mere?
kontakt osSom led i et udviklingsprojekt i forbindelse med den kommende havmøllepark ”Parc éolien en mer de Fécamp” i Frankrig, skal MT Højgaard installere et betonfundament på dybt vand. Det nyudviklede prototypefundament er baseret på afprøvet teknologi kendt fra bl.a. olie og gas, tunnel og broindustrien, mens den nye installationsmetode kan reducere omkostningerne ved etablering af havmølleparker.
I takt med at havvindmølleparkerne flytter ud på dybere vand, er anlægsomkostningerne en af barriererne for at gøre havmøllevind til en økonomisk bæredygtig energikilde, og derfor er der påkrævet, at branchen reducerer omkostningerne. Danske MT Højgaard har i samarbejde med norske Seatower og franske Eiffage Travaux Publics netop indgået aftale omkring et udviklingsprojekt ud for Le Havre i forbindelse med ”Parc éolien en mer de Fécamp” om at installere en prototypefundament til dybt vand i Den Engelske Kanal. Seatower har designet fundamentet, og det franske entreprenørfirma, Eiffage Travaux Publics, skal producere det i Frankrig, mens MT Højgaard står for installationen. Den kommende vindmøllepark ejes af franske energiselskab EDF Energies Nouvelles, danske DONG Energy og tyske wpd Offshore.
Fundamentet er et gravitationsbetonfundament. Det transporteres flydende til destinationsstedet med slæbebåd, hvorefter det sænkes ned på havbunden ved at lukke vand ind i selve fundamentet. Transporten til havs ved hjælp af slæbebåd reducerer omkostninger markant i forhold til en installation, hvor der anvendes et stort installationsfartøj, som er langt mere påvirkelig af vejrforholdene. Derved udvides det operationelle vejrvindue og installationshastigheden forventes at kunne øges. Endvidere kan flere installationer udføres parallelt ved brug af flere slæbebåde. Metoden er desuden skånsom mod miløjet i kraft af mindre belastning af havbunden og ingen støj, som påvirker dyrelivet.
- Med mere end 20 års erfaring er vi blandt de mest erfarne aktører inden for installation af typen monopæle. Erfaringerne fra Fécamp udviklingsprojektet skal bruges til at definere standarderne for næste generation af fundamenter til havvindmølleparker på dybere vand, siger Kim R. Andersen.
Fundamentet skal transporteres cirka 25 kilometer ud i Den Engelske Kanal fra Le Havre af to slæbebåde, hvorefter det vil blive placeret på den nøjagtige position på en havdybde på 35 meter.
Installationen af prototype-fundamentet sker ultimo 2014.