Viking Link er en kommende elforbindelse mellem Danmark og Storbritannien, som skal forbinde de to landes elsystemer over Nordsøen. Forbindelsen kommer til at bestå af to omformerstationer, som forbindes via et 765 kilometer langt kabel. Bag projektet står Energinet og det britiske selskab National Grid. MT Højgaard Danmark er nu valgt som storentreprenør på den danske station, og vi sætter spaden i jorden her i november.
Vil du vide mere?
kontakt osNår MT Højgaard indleder jordarbejdet på Energinets omformerstation i Revsing ved Vejen, bliver det en vigtig milepæl i det omfattende elprojekt på tværs af Nordsøen. Stationen bliver den ene af to omformerstationer på Viking Link, som skal koble det danske elnet sammen med det britiske. Den britiske station kommer til at ligge i Bicker Fen i Lincolnshire.
- Det er selvfølgelig en stor milepæl at komme i gang med byggeriet af stationen. Det er noget, vi har arbejdet frem mod længe, så det bliver spændende at se planerne blive til virkelighed, siger Arne Hartwigsen, der er delprojektleder for Civil Works i Revsing.
Mere fleksibelt europæisk energisystem
Formålet med Viking Link er at sikre en mere effektiv udnyttelse af vedvarende energi i et energisystem, hvor vi i stigende grad er afhængige af, hvornår vinden blæser, og solen skinner. Elforbindelsen bidrager til at skabe et mere fleksibelt europæisk energisystem, som dermed sikrer, at vi kan indpasse mere sol- og vindenergi i det danske elsystem og i sidste ende nå målet om 100 % grøn strøm i Danmark i 2050.
(Billede: Energinet)
Stolte traditioner med råhus
Omformerstationerne skal omforme strømmen mellem jævn- og vekselstrøm, da strømmen i stikkontakterne er vekselstrøm, hvor transport af strøm i kabler over store afstande kræver jævnstrøm. MT Højgaard Danmark er klar til at rykke ind på pladsen og starte arbejdet med det samme.
- Viking Link er et omfattende projekt, og vi glæder os over, at MT Højgaard Danmarks anlægskompetencer kan bidrage til denne ambitiøse elforbindelse. Vi skal opføre to haller, der er 22 meter høje fordelt over et areal på 15.500 kvadratmeter, så det er et stort projekt. I Jylland og på Fyn har vi stolte traditioner med at opføre råhus på datacentre, supersygehuse, universiteter og boligbyggerier, og de kompetencer sætter vi nu i spil for Energinet, siger Eva Kirstine Kjeldahl-Braad, der er sektionsdirektør i MT Højgaard Danmark.
Vi skal aflevere vores storentreprise på omformerstationen i maj 2022. Energinet har valgt DK2 som bygherrerådgiver, Rambøll som totalrådgiver, og Bravida skal udføre installationsarbejdet.