Fremtidens etagebolig har solceller, intranet og fællesvaskeri

11. oktober 2012


Projekt Fremtidens Etagebolig støtter fællesskabstanken, højteknologiske løsninger og energibesparelser i alment boligbyggeri. MT Højgaard har netop afleveret det første byggeri af slagsen herhjemme.

Vil du vide mere?
kontakt os

Fællesskab og energibesparelser går hånd i hånd i forsøgsprojektet Fremtidens Etagebolig, hvor bæredygtige udlejningsboliger med energioptimering danner rammen om et øget fællesskab blandt beboerne.

MT Højgaard har netop afleveret Fremtidens Etagebolig version 1 i Horsens, hvor 32 lejeboliger står klar til indflytning fra 1. oktober. Byggeriet er samtidig blevet indstillet til præmiering af kommunen.

Projektet er støttet af Social- og Integrationsministeriet, som ønsker at fokusere på en ændret adfærd blandt beboere i udlejningsboliger, så fælles aktiviteter bliver en del af hverdagen. Baggrunden er, at stadig flere voksne bor alene, og at social isolation er et stigende problem for det moderne bymenneske.

Mennesket i centrum

Det er den arkitektfaglige konsulentvirksomhed Plan og Proces i Aarhus, der har udviklet projektet for Horsens kommune. Direktør i Plan og Proces Per Lüchtemeier siger om Fremtidens Etagebolig, at projektet tager udgangspunkt i menneskers sociale behov, og dertil bruger man så højteknologi til at understøtte fællesskabet.

- Byggeriet i Horsens er den første case, som vi kommer til at følge og evaluere på, men interessen fra andre boligselskaber er allerede stor, siger Per Lüchtemeier.

Godt udført byggeri

Ifølge bygherren kan beboerne glæde sig til at flytte ind fra 1. oktober:

- Vi har fået et håndværksmæssigt godt og flot udført byggeri, siger forretningsfører Gunnar Sørensen fra Andelsboligforeningen Beringsgaard. Boligforeningen tog udfordringen fra Horsens kommune op og har opført byggeriet i Vestergade, hvor nybyggeriet er med til at give kvarteret et løft.

Fællesskabet i fokus

Ejendommen har store fællesarealer og et fælles indgangsparti, hvor folk kan mødes. Der er ikke vaskemaskine i lejlighederne men et fællesvaskeri med topmoderne, energibesparende maskiner og en ”grøn” tørretumbler med varmepumpe, som er med til at reducere det samlede forbrug af el og vand betydeligt. Elevatoren i huset bruger strøm, når den skal op, men genererer strøm, når den skal ned.

Tablet og intranet

Lejerne får sammen med nøglen udleveret en Samsung tablet, hvor de kan aflæse forbruget af el, vand og varme. Med den indsigt kan de være med til at spare på energien. På ”huscomputeren” kan beboerne via porttelefonen se, hvem der ringer på døren, før de lukker folk ind. Boligforeningen kan desuden meget lettere komme i kontakt med beboerne via tabletten.

Trimmet byggeri

Byggeriet er opført med et teknikrum til en hovedserver og med datanetværk gennem hele ejendommen til intranet og fibernet med tv, internet og telefoni. Alle rør og kabler er ført i tilgængelige skakter med henblik på fremtidssikring af installationerne.

Bygningerne er opført i Lavenergiklasse 1 i henhold til BR08 med høj isoleringsgrad og minimering af kuldebroer i bygningerne. Med solceller og masser af glas i den fælles indgangsbygning udnyttes også varmen og energien fra solen.

Projektet begyndte med nedrivningen af otte bygninger på grunden, før det egentlige byggeri kunne komme i gang. Afdelingschef Peter Rantil Smith fra MT Højgaard siger om byggeriet, at karréudfyldningen midt i byen - og uden plads til opbevaring af ret mange materialer - har været en udfordring, men at den er blevet løst med MT Højgaards TrimByg, der er et redskab til en mere effektiv styring af byggeprocessen.

Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MT Højgaard Holdings website