Installationen af 111 fundamenter på Anholt Havmøllepark afsluttet som planlagt

1. august 2012


MT Højgaard installerede fredag det sidste af 111 fundamenter til Danmarks største havvindmøllepark. Grundigt forarbejde har resulteret i en effektiv og hurtig installation af fundamenterne.

Vil du vide mere?
kontakt os

Stemningen var høj hos MT Højgaard, da mandskabet på installationsfartøjet Jumbo Javelin fredag den 27. juli klokken 22.45 færdiggjorde det sidste fundament til de 111 vindmøller i Anholt Havmøllepark i Kattegat mellem Grenaa og Anholt.

Fundamenterne er todelte og består af et stålrør med en diameter på cirka 5,35 meter, som er mellem 37 og 55 meter langt og vejer fra 267 til 460 ton. Stålrørene kaldes monopæle, og oven på dem er placeret et overgangsstykke, som selve vindmøllen skal monteres på. Overgangsstykket er cirka 15 meter højt og vejer 170 ton. Den sidste monopæl blev installeret i onsdags af HLV Svanen, mens fartøjet Jumbo Javelin løftede det sidste overgangsstykke på plads fredag aften.

─ Vi bankede den første monopæl i havbunden nytårsaften, og siden da er der stort set blevet arbejdet i døgndrift for at løse opgaven. Der ligger mange tekniske beregninger og et omfattende logistikarbejde bag, og især til sidst er arbejdet virkelig forløbet glat. Når man tager i betragtning, at vi arbejder på havet med meget tungt materiel og meget teknik, så er tingene virkelig gået op i en højere enhed, siger Kim R. Andersen, Director of Offshore i MT Højgaard.

MT Højgaard har haft ansvaret fra produktion til installation af fundamenterne, men Kim R. Andersen lægger vægt på, at samarbejdet med de andre aktører har været en væsentlig brik i forhold til at blive så hurtigt færdige med den krævende opgave.

Parallelt med installationen af de 111 fundamenter til Anholt Havmøllepark har MT Højgaard færdiggjort installationen af 75 fundamenter til Lincs Havmøllepark i England.

 ─ MT Højgaard har som nogle af de eneste aktører på markedet bevist, at vi kan håndtere to så omfattende projekter sideløbende med hinanden, tilføjer Kim R Andersen.

Første strøm i år

Anholt Havmøllepark opføres af DONG Energy, og projektdirektør Flemming Thomsen fra DONG Energy er godt tilfreds med, at havmølleparken nu kan tage fat på næste anlægsfase.

─ Installationen af fundamenterne og vores samarbejde med MT Højgaard og de øvrige aktører har fungeret virkelig godt. I så stort et projekt vil der altid være udfordringer, men den grundige planlægning har betydet, at vi i fællesskab altid har været i stand til at finde den rigtige løsning hurtigt. Med fundamenterne på plads har vi taget et stort skridt hen imod at blive klar til at levere grøn energi til danskerne, siger Flemming Thomsen.

Til september begynder arbejdet med at montere vindmøller på fundamenterne, og efter planen skal Anholt Havmøllepark begynde at levere strøm til det danske elnet i slutningen af året. Når havmølleparken står helt færdig i løbet af næste år, får den en kapacitet på 400 MW, og vil producere el svarende til cirka fire procent af det samlede danske elforbrug.

Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MT Højgaard Holdings website