Bæredygtigt p-hus i stål tages nu i brug på Musicon

23. september 2021


Roskilde Kommune indvier i dag det første ud af tre planlagte parkeringshuse i den kreative bydel Musicon. Helt i bydelens ånd kommer p-huset til at skille sig visuelt ud med en varierende facade af rustikt genbrugsstål, metalliske containersider og slyng- og klatreplanter. P-huset er opført af MT Højgaard Danmark og byder også på nye rammer til to lokale foreninger og plads til aktiviteter for bydelens beboere.

Vil du vide mere?
Kontakt os

Bydelen Musicon i Roskilde har fokus på kunst, kultur og kreativitet, og netop kreativiteten er til at få øje på i områdets nye p-hus, som Roskilde Kommune i dag indviede. Huset kan nemlig meget mere end at rumme parkerede biler. En skulpturel trappe forbinder etagerne, og der er skabt plads til både akrobatiske parkour-udøvere og motorcykel-entusiaster i p-husets foreningslokaler. På taghaven vil beboerne i området på sigt kunne dyrke grøntsager og krydderurter.

“P-huset i stål har været en rigtig sjov opgave. Stål er et slankt og ganske fleksibelt materiale, som vi kan bygge hurtigt med, så vi ser resultater fra dag til dag. Råhuset stod for eksempel færdig på godt tre måneder, hvilket er et særsyn for byggerier i den størrelse. Klassiske P-huse i beton er ofte ret lavloftede for at få plads til mange biler. Men her er vi sammen med bygherren og arkitekten gået en anden vej, så der er masser af plads og høje rum. Højden betyder, at rummene nemt kan bruges til andre formål end biler på sigt, i takt med at byens og borgernes behov ændrer sig,” siger projektdirektør Khaled Ghizzaui fra MT Højgaard Danmark.

Design For Disassembly og genbrugsmaterialer i fokus

Roskilde Kommune, som er bygherre og ejer af p-huset, har vedtaget en ambitiøs ejendomsstrategi. Her er bæredygtighed en af fire kernemålsætninger. Derfor er der arbejdet hårdt med udviklere, arkitekter og entreprenører om at bygge med genanvendte materialer fra området og på at holde helt styr på alle stumper undervejs. Derved kan huset skilles ad, så de enkelte dele kan få nyt liv senere hen. Desuden er der valgt løsninger, som giver gode rammer for foreningsliv og bydelens øvrige brugere. For borgmester Tomas Breddam er det derfor en glædelig dag for Musicon og for Roskilde Kommune.

“Nu, hvor Musicon har fået et nyt stort erhvervshus og en masse nye boliger, er det afgørende, at beboere og ansatte har tidssvarende parkeringsforhold. Når det er sagt, så har vi valgt at fokusere på at holde antallet af biler i bydelen nede. Vi har store ambitioner inden for bæredygtig byudvikling, så vi arbejder sideløbende på at fremme alternative transportformer. Vi er dog klar over, at mange er afhængige af bilen,” siger Tomas Breddam.

Fakta om p-huset i Musicon

  • Parkeringshuset er skabt i et samarbejde mellem arkitektvirksomheden Mangor & Nagel, MT Højgaard Danmark og Astron S.A for Roskilde Kommune, der er bygherre.
  • Der er plads til 240 parkerede biler og 12 motorcykler.
  • P-huset er primært opført i stål, som let kan skilles ad igen og genanvendes, hvis der bliver behov for det. I det hele taget er bæredygtighed tænkt ind mange steder, bl.a. med nedknust og genanvendt beton og andre materialer fra tidligere byggerier på Musicon og andre steder i Roskilde Kommune.
  • Der er adgang fra Køgevej via den nye vej Optakten. 
Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MT Højgaard Holdings website