Jakob Voxens kolleger er også blandt hans bedste venner. Sådan er det nemlig, når man har været del af samme MT Højgaard-sjak i 20 år. Her fortæller Jakob, hvordan tømrerfaget har ændret sig, siden han blev svend, og hvorfor han med glæde kører på arbejde 4.50 hver morgen.
Er du klar til at bygge det næste skridt i din karriere?
se vores ledige stillinger her- Jeg har været tømrer i over 30 år nu, og selvfølgelig har arbejdet ændret sig. Konstruktionerne vi udfører, er blevet mere komplekse, end da jeg lige var blevet faglært.
Klokken viser typisk 4.50, når jeg starter bilen og kører fra hjemmet i Køge. For nogen er det måske tidligt at køre på arbejde, men for mig er det det fedeste. København er badet i et særligt lys, og byen er dejlig stille og rolig, når den vågner. Jeg er på pladsen 5.45, hvor jeg spiser min morgenmad og får en kop kaffe, mens Østerbro vågner omkring mig. Så gennemgår jeg dagens opgaver, inden mit sjak starter arbejdet 6.30.
Jeg vidste tidligt, at jeg ville være håndværker. At bruge hænderne og hovedet er bare det bedste. Efter 10. klasse satte jeg mig på min cykel og hjulede ud til nogle tømrermestre tæt på, hvor jeg boede. Deres arbejde så vildt spændende ud, og så det var ude i det fri. Så jeg kom i mesterlære, og da jeg blev svend, forblev jeg i samme virksomhed yderligere syv år. Efter det tog jeg til MT Højgaard, hvor jeg siden har været med stor tilfredshed.
- Som håndværkere møder vi af og til fordomme. Typisk er det noget med, at vi er dovne, ikke holder vores aftaler eller ikke rydder ordentligt op efter os.
Man skal have det sjovt, når man arbejder
For tiden er vi 14 mand i mit sjak. Halvdelen af os har arbejdet sammen mellem 15 og 20 år, og vi kender hinanden ud og ind. Privat ses vi på kryds og tværs, blandt andet til fødselsdage og fisketure, og vi har fanget flere laks sammen i svenske elve. Vi er ikke bare kolleger – vi er også venner.
Man skal have det sjovt, når man arbejder. Der skal være plads til spas og jokes, og i pauserne vender vi, hvordan det går i sportens verden, eller hvad der ellers er af spændende nyheder. Vi tænder jævnligt op i grillen, og vi holder fast i traditioner som fastelavn. Så står vi der i arbejdstøj og hamrer løs på tønden. Sådan noget er med til at skabe en god stemning på pladsen.
"Det der gider jeg ikke se på”
På vores byggeplads har sjakket for nylig fejret 1.000 dage uden arbejdsulykker med fravær. Der er for længst gået sport i at udbygge rekorden. Vi har en fantastisk sikkerhedsmand, og han er virkelig på nakken af os. Hvis der er noget, vi tager for let på, så er der kontant afregning ved kasse 1. “Det der gider jeg ikke se på,” siger han til os, og så retter vi straks ind. Der skal være styr på sagerne.
Jeg har været tømrer i over 30 år nu, og selvfølgelig har arbejdet ændret sig. Konstruktionerne vi udfører, er blevet mere komplekse, end da jeg lige var blevet faglært. De tekniske og ergonomiske hjælpemidler har udviklet sig, og materialerne er blevet bedre, mindre og lettere at håndtere. I dag findes der blandt andet letvægtstegl og letvægtsgipsplader, og det meste kører snart på batteri. Før i tiden modtog vi materialer med håndkraft. Nu har vi en elektrisk flexmover, der også kan tilte leverancen, så vi modtager i den ønskede vinkel.
- Efter 10. klasse satte jeg mig på min cykel og hjulede ud til nogle tømrermestre tæt på, hvor jeg boede. Deres arbejde så vildt spændende ud, og så det var ude i det fri.
Danske håndværkere leverer høj kvalitet
Som håndværkere møder vi af og til fordomme. Typisk er det noget med, at vi er dovne, ikke holder vores aftaler eller ikke rydder ordentligt op efter os. Jeg kan ikke sige, at det ikke sker nogen steder, men det er aldrig noget, jeg selv har oplevet. Og jeg synes helt klart, at tilliden til vores faglighed rykker sig i den rigtige retning. Danske håndværkere leverer høj kvalitet, og det er vi stolte af.