Fra flydepram og Freddy Fræk til jordskælv på Gibraltar


“Firmaets sidste daglejer” fejrer i dag fyrre års jubilæum. Her husker seniorprojekteringschef Frank Peder Schmidt tilbage på de faglige udfordringer i Gibraltar, Grønland, Duisburg og Danmark, samt på kunstneren Freddy Fræk, som satte en skræk i livet på en hel byggeplads på Sydhavn. 

Klar til en karriere i MT Højgaard?
se vores ledige stillinger

- MT Højgaard-navnet står for mig som seriøst og ordentligt. Vi har altid været bevidste om at skabe en god og konstruktiv samarbejdsform med bygherren. Vi afleverer, hvad vi lover, og vi udbedrer, hvis der er mangler.

Firmaets sidste daglejer

40 år lyder af meget. Det kan jeg da godt selv høre. Men jeg har været heldig at blive udfordret gennem tiden, og derfor er jeg stadig i MT Højgaard. Når arbejdet er blevet lidt rutinepræget, er der altid kommet et nyt krævende projekt. I nogle år kaldte jeg mig selv for firmaets sidste daglejer, fordi jeg flyttede så meget rundt. Det er ment meget positivt, for de nye udfordringer har holdt mig i gang. Sådan er det stadig. 

Gennem tiden har jeg arbejdet i Gibraltar, Grønland og Tyskland, og i Danmark har jeg været involveret i mange specielle byggeopgaver. Lige nu arbejder jeg med fase 1 af Vandkulturhuset i København. Jeg tør godt sige, at det projekt bliver noget helt specielt.   

Taxachaufføren der blev boligminister

I 1990 skulle vi bygge 584 boliger for regeringen i Gibraltar. Det var dengang, jeg selv var del af Højgaard Schultz. Gibraltar var et lille samfund, som nærmest var mere engelsk end England selv. Alle skulle høres. Haveprojektet skulle afstemmes med chefen for Botanisk Have. Undervejs blev en af de lokale taxachauffører udnævnt til boligminister, og så skulle vi også forklare ham alt om projektet. Det passede godt med noget af det, jeg synes er sjovest. At hjælpe mennesker der ikke har fagekspertise, men gerne vil have et godt produkt. 

Gibraltar var i det hele taget noget specielt. At bygge højhuse i jordskælvsområde var helt ukendt for os, og vejret var mere ekstremt, end vi var vant til. Jeg husker også, at kontrakten sagde, at vi skulle installere lys i de 584 boliger. Det lød omfattende, men vi fandt hurtigt ud af, at bygherren blot ville have installeret et enkelt neonrør per rum. Det var sådan, man gjorde der.

Freddy Fræks grønne hjelm

I Sydhavn har jeg været med til at projektere både for Nokia og Philips i årene fra 1997 til 2005, hvor erhvervsbyggeriet buldrede afsted derude. Vi havde så mange opgaver i Sydhavnen, at byggepladsens skurby blev lagt på en flydepram, som vi flyttede i takt med, at kontrakterne blev underskrevet. 

Philips var meget bevidste om at bidrage med kunst både inde og ude. De hyrede Freddy Fræk til at opføre en granitskulptur, og han syntes jo, det var morderligt spændende at komme ud om fredagen og drikke en øl med os. Hvorfor ved jeg ikke, men han havde fået fat i en grøn byggehjelm, som han havde på. Men det er jo samme farve som Arbejdstilsynets hjelme, og derfor blev vores håndværkere altid anspændte, når han kom cyklende. Så til sidst gav vi ham en hvid hjelm, så der ikke var nogen misforståelser. 

Nødvendigt at følge med

Vores branche får af og til kritik for at være konservativ, men der er sket enormt meget de sidste årtier. Særligt i forhold til den installationstekniske side af byggeriet og udarbejdelse af projektmateriale, så husker jeg det, som var det en anden verden for kort tid siden. Vi skal hele tiden følge med, og selvom jeg nærmer mig de 65 år, så er det stadig spændende at se de nye muligheder, vi gradvist får inden for projektering. Jeg tror, det er vigtigt for alle, at vi bliver ved med at være åbne for det nye. Det prøver jeg i hvert fald selv. 

Afleverer hvad vi starter

I 2010´erne projekterede jeg Nordeas domicil i København. Henning Larsen tegnestue var arkitekt, og jeg synes, det var fantastisk, hvad de havde tegnet. Domicilet var et krævende projekt, hvor jeg skulle trække på al min erfaring og også tænke nyt. Sikkerhedskravene i bygningen var ekstremt høje, og vi skulle finde løsninger til at holde temperaturen nede i deres kæmpe trader-afdeling og forberede et kæmpe serverrum til dem inde midt i bygningen.

Står for et godt produkt

MT Højgaard-navnet står for mig som seriøst og ordentligt. Vi har altid været bevidste om at skabe en god og konstruktiv samarbejdsform med bygherren. Vi afleverer, hvad vi lover, og vi udbedrer, hvis der er mangler. Det kan lyde banalt, men den ordentlighed er ikke en selvfølge i bygge- og anlægsbranchen. På de opgaver jeg har været med til, kan jeg med god samvittighed sige, at vi altid har stået for et godt produkt. Det er jeg selvfølgelig tilfreds med.  

Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MT Højgaard Holdings website