Den Blå Planet
MT Højgaard har været med til at opføre Den Blå Planet. Den smukke bygning er tegnet som en strømhvirvel af arkitektfirmaet 3XN, og bygningen er knap 10.000 etagemeter stor.
Kontakt MT Højgaard, hvis du ønsker mere information
kontakt osProjektets detaljer
Projektets navn
Den Blå Planet
Status
Afsluttet
Type
Kultur og idræt
By
Kastrup
Kunde
Danmarks Akvarium
Samarbejds-partnere
Ingeniører: Moe & Brødsgaard og COWI
Den Blå Planet har en enestående beliggenhed ved Kastrup Havn tæt på Københavns Lufthavn, Øresundsforbindelsen, Metroen og Amager Strandpark.
Komplekst betonbyggeri stillede store krav
Projektet var teknisk meget komplekst, da der var meget få gentagelser, og næsten alt betonarbejde blev udført in situ. Der var mange nye løsninger, som vi skabte undervejs, og der var store krav til vandtætningen og holdbarheden på konstruktionerne.
Selve bygningen er tegnet som en strømhvirvel, og geometrien betyder, at der næsten ingen rette vinkler er i bygningen, men mange buede, vinklede, skrå og koniske vægge samt skrå og buede dæk. Bygningen skal kunne klare store belastninger, og in situ-væggen i oceantanken skal for eksempel kunne modstå et vandtryk på 11 meter. Geometrien stillede også store krav til planlægningen under udførelsen, hvor det var nødvendigt at støbe delene i den rigtige rækkefølge for at sikre sammenhæng, selvom det ikke altid var de områder, som tidsmæssigt var mest kritiske.
Kompleksiteten betød, at vi skulle bringe al den erfaring og viden, som vi besidder inden for beton- og anlægsområdet, med ind i projektet. For eksempel da vi skulle støbe 17 kilometer anodebånd til beskyttelse ind i konstruktionen uden, at det rørte armeringsstålet. Eller da vi skulle sikre vandtætningen i støbeskellet.
Den Blå Planet er beliggende ved Kastrup Havn tæt på Københavns Lufthavn.
Samarbejde i en presset tidsplan
Geometrien stillede ekstra krav til vores planlægning, logistik på pladsen, opfølgning og styring af byggesagen generelt samt koordinering med egne og eksterne underentreprenører.
Vi havde særligt fokus på planlægning og fremdrift på grund af den pressede tidsplan. Vi udnyttede vores ressourcer fra forskellige dele af MT Højgaard. For eksempel blev oceantanken bygget af folk, der tidligere har bygget tunge in situ-opgaver, mens kældrene blev udført af betonfolk, der bygger mere traditionelt.
Bygningen er opbygget af mange buede, vinklede og skrå vægge.
Den Blå Planet er tegnet som en strømhvirvel, og derfor er der næsten ingen rette vinkler i bygningen.
Den digitale byggeproces
Med en digitaliseret byggeproces har vi løbende kunnet evaluere kvaliteten af vores arbejde helt ned til mindste detalje og følge op på alle tvivlsspørgsmål undervejs.
Det var med til at sikre, at vi i sidste ende kunne aflevere Den Blå Planet uden fejl og mangler, i høj kvalitet og gennemført efter planen.