Musikhus har fået sit eget hjemsted

Høj arkitektonisk og akustisk kvalitet

Musikkens Hus på havnefronten i Ålborg bliver centrum for en mangfoldighed af musikalske og kulturelle aktiviteter.

Husets faste beboere er Nordjysk Musikkonservatorium, Institut for Musik under Aalborg Universitet samt Aalborg Symfoniorkester. Med Musikkens Hus har de for første gang fået et fast hjemsted med egne koncertfaciliteter.

Et stort byggeri, der kræver overblik

Byggeriets størrelse og kompleksitet gav mange spændende udfordringer, da vi skulle bygge det, både med hensyn til pladsforhold og koordinering. Vi har løst opgaven professionelt med erfarne betonfolk, en kranfører og en pladsformand.

Til opgaven har vi brugt knap 11.000 m³ beton. Den største del er fordelt på fundamenter og kældervægge.

Elementmontagen var krævende, dels på grund af tunge og specielle elementer, og dels mængden af elementer. Enkelte elementer skulle også danne et konisk trappetårn, det vil sige, at de skal vippes så de står ude af lod.

På in situ-delen arbejdede vi med specielle konstruktioner med en gennemgående geometri, fx en vindeltrappe, der set oppefra ligner et 9-tal.

Særlige krav til akustik

Den store koncertsal ligger i midten med resten af huset omkring sig. For at lyde fra resten af bygningen og trafikstøj udefra ikke trænger ind i koncertsalen, er den opbygget, så den er helt adskilt fra resten af huset.

Det betyder, at selve fundamentet er adskilt med fem centimeter luft. Bygningerne må under ingen omstændigheder røre ved hinanden, så selv et stykke affaldstræ, som falder ned i mellemrummet skal fiskes op.

At bygningerne er adskilt på den måde giver også nogle vandtætningsmæssige udfordringer, fx skal membranen sikres ekstra godt for at der ikke trænger vand op i mellemrummet.

Byggeplads på sparsom plads

At byggepladsen lå midt i byen gjorde at pladsen var trang. I takt med at også flere entreprenører kommer til byggepladsen, krævede det, at vi koordinerede pladsproblemerne med god disciplin og orden, og at vi kom på løsninger hen ad vejen.

Andre projekter under kultur & idræt

Arken

Arken Museum for Moderne Kunst

Moderne kunst har fået bedre betingelser på kunstmuseet ARKEN. Vi har udvidet museet med indgangsparti, skulptursal og undervisningslokaler.

Læs mere om projektet

Danfoss-Universe

Danfoss Universe Udviklingspark

Vi stod for oplevelsesparken Universe på Nordals i partnering.

Læs mere om projektet

DBP

Den Blå Planet - Danmarks nye akvarium

Danmarks nye akvarium er et af Nordeuropas største og mest moderne akvarier. Den Blå Planet slog dørene op for besøgende i marts 2013.

Læs mere om projektet