Savanne i Zoologisk have

Ny savanne i Søndermarken, København

I 2007 udførte vi tredje etape af Københavns Zoologiske Haves nye savanne i Søndermarken. Målet var at skabe et sammenhængende frianlæg, et geografisk tableau, der fremtræder som et vidtstrakt natursceneri med dyr i grønne omgivelser.

Tredje etape omfattede opførelse af flodhestenes nye hus på 600 kvadratmeter med tilhørende bassin på 550 kvadratmeter, sammenlægning af giraf- og zebraanlæg samt regulering af 1,5 ha savanneterræn.

Flodheste-hus en arkitektonisk oplevelse

Det var et ønske fra arkitektens side, at huset til flodhestene dels skulle være en oplevelse i sig selv og dels skulle falde naturligt ind i omgivelserne. Derfor kom størstedelen af de tunge betonelementer til at ligge under jorden.

Synlig beton blev udført i hvid in situ-støbt beton med Ikast-sand, så huset fik den karakteristiske gullige savannefarve.

Rå organisk beton-struktur minder om flodbreder

Endvidere ønskede arkitekten, at overfladen skulle have en rå organisk struktur, der minder om flodbreder, og som kunne tåle at blive pillet ved.

Det lykkedes betonteamet efter flere forsøg at finde frem til den ønskede struktur, blandt andet ved at bruge de mest hærgede brædder, de kunne opstøve, og ved omhyggeligt at ”slaske” brædderne tilfældigt op i formen.

Arkitekten har sidenhen udtalt, at betonarbejdet langt overgår hendes forventninger.

Flodhestehus i to etager

Flodhestehuset består af to etager. Stueetagen er overdækket af skrånende glasfacader, hvilket giver bygningen et lyst og rummeligt præg indefra. Udefra fremstår den som en krystal, der nærmest vokser op af savannens jord.

Ved kun at overdække halvdelen af flodhestenes bassin, har man opnået, at flodhestene selv kan vælge, om de vil svømme ude eller inde. Når det er koldt, er der mulighed for at afspærre den ydre del, så flodhestene bliver holdt inde.

Et fletværk af materialesammenføjninger

Selve byggeriet var konstruktionsteknisk krævende med mange komplicerede materialesammenføjninger og vinkler. Vi udarbejdede løsninger og metoder, der sikrede et flot resultat til glæde for både flodheste og besøgende.

Kvalitet og sikkerhed i top

På trods af de mange udfordringer og det store tidspres blev der aldrig gået på kompromis med hverken kvalitet eller sikkerhed. For eksempel havde Bureau Veritas Certification ingen bemærkninger til pladsens arbejdsmiljø, da de besøgte pladsen.

Læs om andre projekter

Ledningsarbejder

Nye rør under Amalienborg

Pipe bursting-teknikken blev anvendt, da nye rør omkring Amalienborg og Slotsholmen skulle udskiftes i 2004.

Læs mere om projektet

Ledningsarbejder

El-ledninger og fiberrør, SEAS-NVE

MT Højgaard har lang erfaring med at lægge forsyningsledninger ned i jorden. I flere omgange har vi gravet kabler ned i jorden for SEAS-NVE.

Læs mere om projektet

Skybrudssikring ved Frederiksholms kanal

I Indre København har vi for HOFOR, tidligere Københavns Energi, etableret to nye udløbsledninger til Frederiksholms Kanal.

Læs mere om projektet