Første danske sygehusbyggeri modtager bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld

27. februar 2018


Slagelse Sygehus’ nye afdelinger til fødsler, børn og medicinske patienter er landets første sygehusbyggeri, der modtager bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld. Medarbejderne har været inddraget for at skabe et godt resultat, og de kan nu se frem til en arbejdsplads med et meget behageligt lys og indeklima.

Vil du vide mere?
Kontakt os

Slagelse Sygehus’ nye afdelinger til fødsler, børn og medicinske patienter er landets første sygehusbyggeri, der modtager bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld.

Som det første danske sygehusbyggeri har Slagelse Sygehus´ nye sygehusafdelinger, der tidligere på måneden blev afleveret til Region Sjælland, nu opnået bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld. Bygningen modtager DGNB guld, blandt andet fordi den har fået fuldt pointantal i en række af de kriterier, der har direkte effekt på brugerne, og i Region Sjælland ser de nu frem til at byde brugerne indenfor ved åbningen i maj.

- Det er dejligt at få et certifikat på, at vores nye sygehusafdelinger er skabt med fokus på bæredygtighed, siger sygehusdirektør Vagn Bach.

- Det vigtige for os er først og fremmest den forskel, det kommer til at gøre for vores patienter og medarbejdere. Vi får et dejligt hus med et godt lys og et behageligt indeklima. Certificeringen er også en bekræftelse på, at vi får et meget fornuftigt energiforbrug, og at installationerne er funktionstestet, så de lever op til kravene på et moderne sygehus. Det er vi glade for.

OPP-tankegang passer godt til bæredygtige byggerier

OPP-konsortiet bag afleveringen består af DEAS og MT Højgaard samt investorerne Industriens Pension, PensionDanmark, PKA og Sampension. Ifølge Ninette Alto, der er afdelingschef for bæredygtighed i MT Højgaard, skyldes certificeringen først og fremmest gode rutiner og detaljeret dokumentation.

- Certificeringen er en stor kompliment til bygningen og teamet bag. En gennemtænkt byggeproces og grundig dokumentation har betydet, at bygningen har fået alle de bæredygtighedspoints, som vi sigtede efter, og den indledende rådgivning og løbende brugerindflydelse har virkelig spillet en positiv rolle. Sygehusbyggeriet er blevet til i et OPP-partnerskab, og generelt passer OPP-tankegangen med fokus på tidlig involvering, sikker drift og totaløkonomi godt sammen med, hvad der skal til for at skabe en bæredygtig bygning. Fordi DGNB-kriterierne vurderer en holistisk bæredygtighed, bliver mange af de hensyn, der ellers nemt kan glemmes i en projekteringsfase, løbende fulgt op.

 

Medarbejderne kan nu se frem til en arbejdsplads med behageligt lys og indeklima. 

Godt indeklima uden træk

Bæredygtigheden opleves blandt andet i sygehusets indeklima, som understøttes af avanceret temperaturstyring, der resulterer i stabile temperaturer og modvirker træk. Vinduespartierne er designet med fokus på godt dagslys og et flot udsyn fra seng og siddemøbler. Her betyder et integreret persiennesystem desuden, at direkte sollys kan afskærmes.

Blandt de mange andre pointgivende kriterier finder man gentagne brugergruppemøder, indretning der understøtter brugen af udearealer, samt meget begrænset afgasning fra materialerne, hvilket medfører, at luften er frisk og kemifri til glæde for både personale og patienter.

For projektteamet på byggepladsen har det krævet en grundig og systematisk indsats at nå resultatet. Seniorprojektchef på projektet, Carina Dahl Philipsen, fortæller:

- Bæredygtighedsperspektivet har været tænkt ind helt fra projekteringen, inden vi gik i jorden, og ude på pladsen har vores entrepriseleder hele vejen haft fokus på bæredygtighed og dokumentation, så niveauet stod mål med det bestilte byggeri. Sammen med vores bæredygtighedsafdeling har entrepriselederen koordineret med alle underleverandørerne undervejs, og det har været helt afgørende for at nå i mål. Bæredygtighed er ikke noget, man skal begynde at overveje op til en aflevering. Det skal være tænkt ind helt fra starten, hvis det skal nytte, og det har det været her.

Fakta:

Byggeriet består af en fireetages bygning i karréform med kælder samt en bygning til fødeaf-snit med fem fødestuer. Stueplan bliver for gravide, fødsler, barsel, børn og unge samt for tidligt fødte børn. 1., 2., og 3. sal bliver for medicinske patienter. Med byggeriet opfylder Slagelse Sygehus kravene til et komplet akutsygehus.

Bestiller: Region Sjælland

OPP-konsortium: MT Højgaard og DEAS (udvendig drift og vedligehold), Industriens Pension, PensionDanmark, PKA og Sampension (ejere og finansiering).

Totalentreprenør: MT Højgaard

Arkitekt: Arkitema Architects

Rådgivende ingeniør: MT Højgaard Design & Engineering og MOE

Byggeperiode: April 2016-januar 2018

Til toppen

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies

Du forlader nu MT Højgaards website for at besøge MTH GROUPs website