Spørgsmål om OPP

Hvad er OPP?

OPP står for Offentlig-Privat Partnerskab. Det er en kontraktform, hvor et privat selskab finansierer, projekterer, udfører, driver og vedligeholder offentligt byggeri eller anlæg. Det offentlige bestiller et byggeri eller anlæg og lejer det af det private OPP-selskab.

Hvem er med i OPP?

Foruden den offentlige part, som bestiller opgaven, skal der overordnet tre professionelle partnere til at finansiere, opføre og drive et OPP-anlæg eller OPP-byggeri: Den finansielle partner, entreprenøren og driftsselskabet.

Er det billigere med OPP?

Mangeårige udenlandske erfaringer fra England, Holland og Island viser besparelser på op til 10-20 %. Jo mere omfattende driftsaftale, desto større besparelser.

Er OPP-byggerier og OPP-anlæg bedre?

Uanset besparelser eller ej bliver kvaliteten højere, fordi alle parterne sidder omkring det samme bord for at varetage fælles interesser. Det kan fx være økonomi, energiforbrug, materialernes holdbarhed og vedligeholdelse i flere årtier.

Hvordan ser et OPP-byggeri ud?

Der kan være tale om både arkitektoniske perler og mere nøgterne byggerier. Processen er blevet beskrevet som en ”regnemaskine”, hvor de objektive kriterier vejer tungest til gavn for alle.

Hvordan kommer man i gang med OPP?

Det kræver en forundersøgelse af projektets egnethed og dermed mere tid til forberedelse end ellers. Desuden er det en fordel at indhente kompetent rådgivning med hensyn til processen i et OPP og ikke mindst juraen, betalingsmekanismen og indholdet i aftalen.

Hvor længe arbejder man typisk sammen i OPP?

OPP-kontrakter løber typisk over 20-30 år, hvorefter den offentlige
bestiller får overdraget bygningen eller anlægget til et aftalt beløb, og i en forud defineret kvalitet og stand.

Hvorfor er OPP ikke mere udbredt?

I modsætning til udlandet anses kun større projekter til mindst 100 mio. kr. at være egnet til OPP i Danmark. Desuden hæmmer deponeringsreglerne kommunerne i at anvende OPP, selv om det er oplagt i en tid med stramme budgetter.

 

Se også

Om OPP

OPP står for Offentlig-Privat Partnerskab og er en kontraktform, hvor et privat selskab finansierer, projekterer og udfører offentligt byggeri.

Læs mere

Partnering-Coloplast

Om Partnering

Partnering er et samarbejde mellem bygherre, entreprenør og rådgiver, der sikrer effektiv byggestyring i et bygge- eller anlægsprojekt.

Læs mere

Ledningsarbejder

Nye rør under Amalienborg

Pipe bursting-teknikken blev anvendt, da nye rør omkring Amalienborg og Slotsholmen skulle udskiftes i 2004.

Læs mere om projektet